Ekologiskt

När jag var på jobbet igår började jag fundera på det här med ekologiskt... ekologiska varor och så. Dom är ju något dyrare, och folk köper dom med motiveringen "det är bra". Är vanlig tex. mjölk då dåligt att köpa. Eller?

Det är ju inte riktigt min refräng att bara köpa svaret "det är bra", och började fundera på hur många människor som köper ekologiskt som egentligen är insatta i vad det innebär. Och vad innebär det att det inte är ekologiskt?

"Detta måste kollas upp" tänkte jag. Sagt och gjort - och nedan följer lite kort fakta för dig som vill känna sig lite mindre lost och faktiskt kunna ta ställning till detta på riktigt.

1) Wikipedia
Ett ekologiskt jordbruk verkar vara ett jordbruk som försöker att avstå helt ifrån kemiska medel när dom odlar. Dom vill inte tillföra konstgjorda ämnen eller så. Det finns tydligen en debatt som grundar sig i kring frågorna kring om ekologiska jordbruk är lönsamma i längden och om dom faktiskt är bättre för jord och eko-system i längden. Det kan verka så för oss oinsatta men desto mer du läser om debatten så verkar det finnas forskning som stödjer båda sidor.

2) Arla
arlas hemsida kan du hitta jättebra information om ekologiska mejeriprodukter, jag citerar från sidan:

Vad är ekologisk mjölk?
Ekologisk mjölk blandas inte med konventionell mjölk någonstans i kedjan från ko till förpackning. Alla våra ekologiska produkter är märkta med en KRAV-märkning vilket innebär att Arlas ekologiska bönder måste vara anslutna till KRAV – kontrollföreningen för ekologisk odling - och följa deras regler. Bönderna kontrolleras varje år av KRAV så de följer regelverket.

Att vara ekologisk mjölkbonde innebär bland annat att:
- ekologiska bönder inte använder handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Detta bidrar till en giftfri miljö
- ekologiska lantbrukare strävar efter ett levande odlingslandskap med ett rikt djur- och växtliv
- ekologiska bönder strävar efter att vara självförsörjande på foder. Detta innebär att bonden odlar eget kraftfoder något som annars skulle ha producerats på andra platser på jorden, troligen med konstgödsel
- från den 1 januari 2008 får korna hundra procent ekologiskt foder. Korna äter extra mycket grovfoder i form av ensilage, gräs eller hö
- kon får vara för sig själv när hon kalvar och hon får vara tillsammans med kalven den första tiden
- korna och kalvarna får vara utomhus extra länge

Kan man lita på att det är ekologisk mjölk man får i förpackningen?
Ja! KRAV kontrollerar att mjölken inte blandas med konventionell mjölk. Du kan vara säker på att alla produkter som har KRAV-märket är gjorda på ekologiska råvaror. Arla och KRAV garanterar att du får det du betalar för! Arlas ekologiska bönder måste vara anslutna till KRAV – Kontrollföreningen för ekologisk odling och följa deras regler

Varför är inte all mjölk ekologisk?
Vi vill öka antalet ekologiska gårdar och har därför höjt ersättningen för att ge bättre förutsättningar till fler bönder att ställa om produktionen. Men det tar tid att ställa om från konventionell till ekologisk produktion. Det tar drygt två år, rent praktiskt, vilket gör att tröskeln för att ta beslut om omställning kan kännas hög. Fodret och hanteringen av mjölken på gården är också dyrare. För oss är dock miljöarbete något grundläggande för hela vår verksamhet och för var och en av våra bönder, även de som inte är ekologiska. Varje Arlabonde följer ett särskilt kvalitetsprogram som heter Arlagården. Det handlar bland annat om att säkerställa en trygg mjölkproduktion för att du som konsument ska kunna lita på och må bra av våra produkter.

Varför är ekologisk mjölk dyrare än konventionell mjölk?
I dag är fodret och hanteringen av mjölken på gården dyrare. Även hanteringen och särhållningen av den ekologiska mjölken vid transport och mejeri är dyrare. Vi erbjuder alla bönder som ställer om till ekologisk produktion en ersättning under den tid det tar att ställa om från produktion av konventionell mjölk. Omställningen tar drygt två år.  Det är några av orsakerna till att den ekologiska mjölken kostar mer att köpa.

Vad gör Arla för att stimulera ekologisk produktion av mejeriprodukter?
Vi erbjuder alla bönder som ställer om till ekologisk produktion ersättning under den tid som det tar att ställa om från produktion av konventionell mjölk. Vi erbjuder en tilläggspremie varje kilo ekologisk mjölk, som motsvarar de merkostnader det innebär med ekologisk mjölkproduktion.

Varför är det ibland brist på ekologisk mjölk?
Det köps allt mer eko-produkter och Arla kommer att behöva mer ekomjölk för att möta efterfrågan. Det är positivt att fler köper ekologisk mjölk och vi ska göra allt vi kan för att få fram mer. Eftersom ekologisk mjölk är en förhållandevis billig ekologisk produkt är den ofta vägen in till ekologi för många konsumenter. Därför blir det ibland svårt att tillgodose ett så snabbt växande behov både i dagligvaruhandeln och på restauranger och storkök. Men med säsongsvariationer kan vi också ha överskott emellanåt. Samtidigt är det en lång omställningsperiod för att gå över till ekologisk mjölkproduktion för en bonde – det tar drygt två år. Vi arbetar intensivt att få fler ekologiska mjölkbönder.

Välj ekologiskt och gör skillnad!
När du handlar KRAV-märkt mjölk så:
- bidrar du till minskad övergödning av hav och vattendrag
- bidrar du till att ännu mer mark blivit ekologisk samt ökad biologisk mångfald
- bidrar du till att minska Sveriges energianvändning

Såå... med denna fakta i handen borde jag bara börja köpa ekologisk mjölk. Why not liksom? (förutom om man har GROVT lite pengar i slutet av månaden)


Kommentarer
Postat av: Emmas mamma

ekologisk mjölk innehåller mer omega3 än icke eko.. skumt.

2010-05-08 @ 00:22:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0